Kunstproject ‘I Belong’

Onlangs interviewde Marlies van Boekel haar tante van 95. Dit bracht de voorgeschiedenis van haar ouders aan het licht, die opgegroeid zijn als Nederlanders in Hitler Duitsland. Het inspireerde haar tot een serie schilderijen en documentatieonderzoek en er staat ook een documentaire op de planning.

Schilderijen

Daarnaast maakt zij schilderijen over dit thema. Marlies: “In een nieuwe serie schilderijen ‘Enchanted’ en ‘I belong’ verdiep ik me vooral in hoe het was om als kind op te groeien binnen zo’n systeem. Van jongs af aan werden kinderen volledig gehersenspoeld en door de volwassenen medeplichtig gemaakt aan het regime. Hitler werd gezien als een godheid die aanbeden moest worden. Door het weglaten van de specifieke nazisymbolen wil ik laten zien dat dit mechanisme geldt voor elk pervers machtssysteem. We zien hier ook voorbeelden van in de huidige tijd.”

Onderzoek en documentaire

Via Dual PhD doet zij nu verder documentatie onderzoek naar de uitsluiting van Nederlanders in het grensgebied in Duitsland. De voorlopige titel van haar onderzoek is: “Über die Grenze/Over de Grens, Polarization,Totalitarism and Ostracism in Hitler Germany”.

Het is de bedoeling dat er uiteindelijk een documentaire komt, die zij samen met oud unit-2 collega en filmmaker Jan Stap gaat redigeren en monteren.

Meer projecten

Snelle lockdown-bijlage

Project

Snelle lockdown-bijlage

Op donderdagavond was er het eerste contact via whatsapp, op vrijdag een opzet én een akkoord en op maandagochtend lag de krantenbijlage over de lockdown op het bureau van de communicatieadviseur van de gemeente Leiden.

Bekijk project

PLUSSERDEPLUSKLUS

Project

PLUSSERDEPLUSKLUS

Voor supermarktketen PLUS realiseerde Studio TokTok het 84 pagina's tellende PLUSSERDEPLUS plezierboek, een PLUSSERDEPLUSKLUS dus. Het is een plezierboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar vol met puzzels, prachtige verhalen, spannende strips, knutsels, en natuurlijk met moppen en ander lollig spul. Vaders, moeders en grootouders spoedden zich naar PLUS om nog een gratis exemplaar te bemachtigen voor hun kroost, want de voorraad bij PLUS slonk razend snel.

Bekijk project

Nieuw: Magazine on the Screen

Project

Nieuw: Magazine on the Screen

Corona noopt een aantal organisaties opnieuw na te denken over hun conferentie. Wij helpen ze met een nieuw product van Magazine on the Spot: Magazine on the Screen.

Bekijk project