Unit-2: De ‘New Firm’
Overal in het land zie je zzp'ers die werkruimte delen, die samen aan de weg timmeren, en die - als een opdracht daarom vraagt - daar in teamverband aan werken. Dat doen ze niet alleen omdat het leuker is, maar vooral ook omdat het slimmer is. Aldus Pierre Spaninks, werkzaam voor TPO Magazine, Managementboek.nl, Sprout en BNR. Hij ziet Unit-2 als een schoolvoorbeeld van de ‘New Firm’
Misverstanden
Er is momenteel veel te doen over zelfstandigen zonder personeel. Het debat tussen voor- en tegenstanders raakt steeds verder gepolariseerd. Ten onrechte, denk ik zelf, en ten nadele van economie en samenleving. Een van de problemen in de discussie is dat er over zzp’ers weinig ècht bekend is en dat er dus veel misverstanden over bestaan.
Een voorbeeld van zo’n wijdverbreid misverstand is de gedachte dat die zzp’ers bijna allemaal eenpitters zijn: mannen en vrouwen die producten of diensten leveren zonder daarbij duurzame relaties aan te gaan met vakgenoten en met opdrachtgevers. Inherent aan dat beeld is het idee dat zij daarmee geen werkgelegenheid creëren en niet bijdragen aan innovatie.
Collectieve actie
Als het al ooit terecht is geweest, is dat beeld van zzp’ers als eenpitters inmiddels overtuigend achterhaald door de werkelijkheid. Ze ondernemen tegenwoordig juist steeds vaker collectief actie. Niet alleen om samen te voorzien in de zekerheden die zij wel nodig hebben maar die het sociale stelsel hen niet biedt, maar ook om samen diensten en producten voort te brengen en die te vermarkten.
Waar je ook komt, overal in het land zie je zzp’ers die werkruimte delen, die samen aan de weg timmeren, en die – als een opdracht daarom vraagt – daar in teamverband aan werken. Dat doen ze niet alleen omdat het leuker is, maar vooral ook omdat het slimmer is. Want zo kunnen zij grotere en complexere opdrachten aan, die zowel voor henzelf als voor hun opdrachtgevers meer waarde opleveren. Waarbij ik waarde nadrukkelijk niet alleen opvat als euro’s.
In een artikel voor TPO Magazine besprak ik onlangs een aantal voorbeelden van zulke samenwerkingsverbanden. Unit-2 was er daar een van, en niet ten toevallig.
Value for money
Concepten als die van Unit-2 spreken aan in de markt. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas zullen grote bureaus het in de toekomst steeds vaker moeten afleggen tegen collectieven van samenwerkende zelfstandigen. ‘Die bureaus zullen het niet openlijk toegeven,’ zegt hij, ‘maar ze beginnen de concurrentie nu al te voelen.’ Waarom? Omdat steeds mee opdrachtgevers in de gaten hebben dat je bij een collectief van zzp’ers meer value for money krijgt.
Hoe vaak komt het niet voor dat de partners van een gerenommeerd bureau een glanzende eerste presentatie geven bij de klant, om vervolgens een projectteam samen te stellen uit bankzitters die nog niet genoeg declarabele uren hebben gemaakt? Bij een collectief van zzp’ers praat de klant direct met degenen die het werk gaan doen – omdat ze er een kans in zien om met hun deskundigheid en hun motivatie iets moois tot stand te brengen.
Opsteker
Deze ontwikkeling, van zzp’ers als eenpitters naar daadkrachtige collectieven, heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van het ministerie van Economische Zaken. Daar hebben ze zelfs al een naam bedacht voor de organisatievormen die aan het ontstaan zijn: de New Firm.
Nadat ik over dat onderwerp al eens een praatje had gehouden op een seminar van het departement, werd ik onlangs uitgenodigd om met de Directie Ondernemerschap van gedachten te komen wisselen over de vraag wat de overheid kan doen om de ontwikkeling van dit soort samenwerkingsverbanden te bevorderen.
Mijn persoonlijke advies aan de mensen van EZ was: “Niet te veel mee bemoeien.” Volgens mij doet de overheid er goed aan die collectieven vooral de ruimte te geven om zich te ontwikkelen, om in de praktijk uit te vinden wat werkt en wat niet werkt, kortom om te ondernemen. Voor beleidsmakers is dat een moeilijk concept, niets doen, maar het idee sprak aan. De waarde van New Firms als Unit-2 wordt gezien, hun potentieel voor groei en innovatie wordt erkend. Dat vond ik een mooie opsteker, in deze tijd.
Pierre Spaninks schrijft en spreekt over management, organisatie, en ondernemerschap, o.a. voor TPO Magazine, Managementboek.nl, Sprout en BNR. Volg hem op twitter via @PierreSpaninks en lees hem via Blendle of Myjour
Volgende artikel
Trendspotten: met veel lalala is er ook altijd een li
Vorige artikel
5 waardeloze tips van onze social media expert