De oorsprong De visie De wensbeelden De samenwerking De daden van partners De inspraakprocedure De onderzoeken De verdieping De daden van de gemeente De inhoudsopgave

 

Wensbeeld 7:

Meer en beter aanbod van culturele
activiteiten en evenementen


 

Niet alleen de gemeente heeft plannen met de Leidse binnenstad. Ook gebruikers van dit gebied hebben zo hun wensen. In De toekomstdromen geven acht van hen hun visie op wat er moet gebeuren.


Michaël Roumen, zakelijk leider Leids Film Festival:

"De gemeente moet vaker 'ja' gaan zeggen"

Leiden moet er voor zorgen dat de huidige cultuurmakers van de stad het hoofd boven water kunnen houden. Dan komen de vernieuwende activiteiten vanzelf wel. Dat voorspelt Michaël Roumen, zakelijk leider van het Leids Film Festival.

De gemeente Leiden wil meer en een beter cultuuraanbod. Waar denk jij als eerste aan als je dat wensbeeld hoort?
"Dan denk ik: Mooi, maar laten we ook niet vergeten dat Leiden al zoveel heeft. Laten we ook vooral in bloei trekken wat we al in huis hebben, voordat we een hausse aan nieuwe activiteiten gaan bedenken. Zoals het Scheltemacomplex. Daarmee heeft Leiden iets in handen met nationale potentie.  Daar zitten de experts. Benut die kennis. Als vervolgens het fundament goed is komen de activiteiten vanzelf wel."

Wat bedoel je precies met dat fundament?
"Dat is lastig concreet te maken. Het heeft met een attitude te maken. Laten we veel  ‘ja’  zeggen op spannende plannen van cultuurmakers. Wil Paul Koek met zijn nieuwe productie het water in de Oude Singel rood maken? Doen! Niet bij vernieuwende initiatieven eerst de problemen zien, maar een houding aannemen van: hoe zullen we dat nu eens aanpakken?  Dat betekent dus niet alleen dat er voldoende budget moet zijn, maar ook dat het bijvoorbeeld makkelijk moet zijn om vergunningen te krijgen. Laten we met elkaar uitstralen dat de stad ambities heeft op het culturele vlak."

Met een cultuurfonds bijvoorbeeld?
"Dat vind ik inderdaad een fantastische stap. Daarmee worden de cultuurmakers uitgedaagd om zelf met iets te komen. Een cultuurmakelaar, ook zo’n goed idee. Zo iemand kan richting de politiek en het bedrijfsleven de belangen van cultuurmakers verdedigen. Maar je moet hem  vervolgens wel de tijd geven om iets op te bouwen, want de cultuurwereld in Leiden is flink versnipperd. Beide faciliterende ingrepen helpen om de infrastructuur op orde te krijgen. En ik kan het niet genoeg benadrukken: is die op orde, dan volgt de rest vanzelf."  

Het stadsbestuur in een faciliterende rol dus?
"Ja. De gemeente moet faciliteren. Dat is iets anders dan organiseren. Dat doen de cultuurmakers namelijk zelf wel. De gemeente moet de stad beschikbaar stellen voor iedereen die iets wil doen. Geef makers zoveel mogelijk ruimte, en ga vooral niet als stadsbestuur bepalen waar we met z’n allen cultuur moeten bedrijven. Willen het Lak Theater en de Leidse Schouwburg een productie op De Burcht? Meteen doen. Maak maar gebruik van dat prachtige decor."

En moeten de cultuurmakers zelf ook nog iets doen om dat aanbod te verbeteren?Beter samenwerken bijvoorbeeld?
"Zeker. Zoek elkaar maar op en maak maar gebruik van elkaars expertise."

En verder?
"Cultuurmakers zouden ook best hier en daar wat meer ondernemerschap kunnen ontwikkelen. Sponsoring een probleem in Leiden? Onzin. Maar je moet uiteraard wel met een interessant aanbod komen. Je bent tenslotte cultureel ondernemer. Een goed voorbeeld vind ik het stoelenplan van de Leidse Schouwburg. Bedrijven, ondernemers en andere geïnteresseerden konden na de laatste renovatie een stoel kopen in de Leidse Schouwburg, in ruil voor een naamplaatje op een van de stoelen en een aantal voorstellingen. Kijk, dat vind ik nou briljant gevonden!"


 
 

 

 

 

 

 

 

Michaël Roumen, zakelijk leider Leids Film Festival