De oorsprong De visie De samenwerking De daden van partners De inspraakprocedure De onderzoeken De verdieping De toekomstdromen De daden van de gemeente De inhoudsopgave

 


De wensbeelden

De ambities vertaald


 

Het programma Binnenstad vertaalt de doelen (meer bezoekers die meer besteden en de stad een hogere waardering geven) in acht ambities voor de toekomst. Deze ambities worden ook wel De wensbeelden genoemd. Dit zijn schetsen over hoe de stad zich zou kunnen ontwikkelen. Dat betekent niet dat ze direct realiseerbaar hoeven zijn.

Wensbeeld 1: Betere kwaliteit van de openbare ruimte

Iedereen die de Leidse binnenstad aandoet, voelt zich er welkom. Dat gevoel ontstaat al meteen bij het station en de parkeergarages. Van daaruit wandelend of fietsend naar de binnenstad, komt de bezoeker langs mooie pleinen. Grote bomen en bloembakken langs de wandelroute creëren de sfeer van een Frans stadje in de zomer: een ‘ville fleurie’. Op sommige plekken zijn bomen in grote verrijdbare bakken geplaatst. Zo zijn ze makkelijk verplaatsbaar bij grote evenementen, zoals de kermis op de Beestenmarkt.

Het straatmeubilair straalt klasse en eenheid uit en past bij het historische karakter van de binnenstad. Het Handboek Inrichting Openbare Ruimte geeft regels voor kleur- en materiaalkeuze. Ook zijn strikte principes gehanteerd voor bestrating, reclamezuilen en bewegwijzering.
De openbare ruimte fungeert als het visitekaartje van Leiden. Het is er goed toeven door de smaakvolle kunst in het straatbeeld en het beperkt aantal parkeerplaatsen voor auto’s. De herinrichting van pleinen en straten wordt aangepakt in goede samenwerking tussen gemeente, ondernemers en bewoners. Ook water speelt weer een prominente rol in de stad. Grachten als de Lange Mare en de Doezastraat zijn open gegraven. Dankzij voetgangersbruggen is het mogelijk de singels helemaal rond te lopen.

De sfeervolle omgeving nodigt uit tot een nadere verkenning. Wie de smaak te pakken heeft, laat de stad al wandelend op zich inwerken. Behoefte aan een rustpauze? Dan strijkt de wandelaar gewoon neer op een bankje en staart mijmerend over het water. Onthaasten in de stad. Wie had dat gedacht?

Globale inspanningen richten zich op:

 • Betere inrichting van straten en pleinen;
 • Betere verbinding en versterking van de singels;
 • Meer bomen en bloemen in de stad;
 • Betere benutting van het water.

< terug

 

Wensbeeld 2: Beter beheer openbare ruimte

De buitenruimte is verzorgd en opgeruimd. Geen overlast van meeuwen, geen lege patatzakjes, sigarettenpeuken en kauwgom op straat. Er wordt goed schoongemaakt, zeker op de drukke route van het station naar de binnenstad. Ook zijn maatregelen genomen om het afval in de openbare ruimte terug te dringen. Zo wordt afval dat naast de vuilcontainers staat, regelmatig opgeruimd. Het afval van bewoners in de binnenstad wordt ondergronds opgeslagen. Bedrijven slaan hun afval inpandig om. Alleen op ophaaldagen zetten ze het op straat. Papier en karton worden na sluitingstijd aangeboden op speciale ophaalplaatsen.

De stad schoon en netjes houden, is een verdienste van de gemeente, bewoners en Centrummanagement. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor de 'regisseur' Openbare Ruimte. Die bepaalt wat wel en niet is toegestaan, waar prullenbakken mogen staan en waar bewegwijzering mag komen. Maar ook heeft hij zeggenschap over het straatmeubilair, de bestrating en een heleboel andere dingen die de openbare ruimte aan gaan.

In de winkelstraten struikel je niet meer over de fietsen en de displays voor de winkels. Van gevel tot gevel zijn de straten vrij van obstakels. Fietsers stallen hun rijwielen in de openbare fietsenstallingen direct in de omgeving. Het stadsgroen is aantrekkelijk verzorgd en onkruidvrij. Zelfs het water heeft, dankzij het ligplaatsenplan, een ordelijk en aantrekkelijk aanzien. Wat een rust en ruimte geeft dat! Leiden is een schone stad, en daardoor is haar schoonheid des te beter zichtbaar.

Globale inspanningen richten zich op:

 • Betere uitstraling openbare ruimte;
 • Extra maatregelen schoon en heel;
 • Betere handhaving (en communicatie over) regels gebruik openbare ruimte en handhaving.

< terug

 

Wensbeeld 3: Betere kwaliteit van de gebouwde omgeving

Na Amsterdam heeft Leiden de grootste historische binnenstad van Nederland. Elk stadsdeel heeft een heel eigen karakter. Zo ademt de Pieterswijk met het Rapenburg en de Pieterskerk een andere sfeer dan het cultuurkwartier rondom de Oude Vest en de Oude Singel.
In Leiden ontdek je op elke straathoek een andere wereld. De Breestraat staat bijvoorbeeld voor allure, met zijn chique winkels. De Haarlemmerstraat en de nieuwe Aalmarkt moeten het hebben van hun leuke winkels voor een breed publiek.

Oude gevels en panden zijn in oude luister zijn hersteld. Opzichtige reclames zijn verwijderd. Een NV Stadsherstel knapt incourante, monumentale panden van de gemeente op en exploiteert ze. Gemeentelijke panden die nog niet meteen worden ontwikkeld, zijn opgeknapt. Zo vallen ze niet uit de toon  bij de prachtig gerenoveerde panden van particulieren.

De noordrand van de stad onderscheidt zich van het historische centrum door zijn moderne uitstraling. De Langegracht bijvoorbeeld, heeft een hip, robuust karakter. Dit dankt zij aan de oude industriële panden en moderne architectuur waar kantoren en overheidsinstanties in gevestigd zijn. Een icoon als de Meelfabriek blijft behouden. Ze krijgt door het unieke programma van wonen, creatieve bedrijvigheid, retail, horeca, cultuur en leisure nieuwe betekenis voor de stad. Het stationsgebied staat voor dynamiek en snelheid, met zijn voetgangers, fietsers, taxi’s, bus- tram- en treinreizigers.
De winkelstraten zijn niet alleen overdag levendig door het winkelend publiek, maar ook ’s avonds en op zondag. Dat komt doordat boven veel winkels woningen gebouwd zijn. Dat vergroot vanzelfsprekend de sociale veiligheid.

Voor studenten zijn de huisvestingsmogelijkheden verbeterd, deels omdat de campus Leeuwenhoek is gerealiseerd. Waar mogelijk zijn min of meer traditionele studentenwoningen bijgebouwd. Voor studenten en docenten die voor korte tijd aan de universiteit verbonden zijn, heeft Leiden woningen van hogere kwaliteit. Ook in het topsegment zijn er woningen bijgekomen. Al met al is de Leidse binnenstad niet alleen voor bijzondere doelgroepen. Voor de huidige bewoners is het ook een plek waar het prettig wonen is.

Globale inspanningen richten zich op:

 • Uitvoering van gebied- / projectontwikkeling / herinrichting op ontwikkellocaties;
 • Betere kwaliteit van het beschermd stadsgezicht ‘Leiden, binnen de singels’;
 • Meer woningen in het topmilieu;
 • Meer studentenhuisvesting;
 • Meer wonen boven winkels.

< terug

 

Wensbeeld 4: Betere bereikbaarheid

De Leidse binnenstad is beperkt bereikbaar voor auto’s. Het doorgaand verkeer wordt geleid over de Ringweg-Oost en –West. Auto’s die toch in het centrum moeten zijn, vinden snel hun weg naar alle beschikbare parkeerplaatsen in de buurt. Denk aan de garages Morspoort, Garenmarkt en mogelijk de Kaasmarkt en Lammermarkt. Dit komt door een goed parkeer- en routeinformatiesysteem. De garages ROC-Lammenschans, Leeuwenhoek en de garages aan de west- en oostzijde van de stad (A44 en A4) bieden goede Park and Ride-voorzieningen. Bezoekers en werknemers in de binnenstad kunnen vandaar met de RijnGouwelijn reizen. Die brengt hen snel via de haltes Sint Jorissteeg, Haarlemmerstraat en Lange Mare naar het centrum.

Een fiets huren kan natuurlijk ook. Fietsen is veiliger en aantrekkelijker geworden. Dit komt door het geringe aantal auto’s en de ruime hoeveelheid fietsenstallingen. Voor voetgangers zijn de oversteekpunten (bijvoorbeeld bij de Morsweg, Blauwpoortsbrug, Haarlemmerstraat, Hogewoerd en Breestraat) veiliger gemaakt. Dichtbij de binnenstad zijn af- en opstapplaatsen voor toeristenbussen.

Wie Leiden met de trein aandoet, vervolgt zijn weg naar de binnenstad met de RijnGouwelijn, de fiets, te voet of per bus. De bus rijdt niet meer door de Breestraat, maar nog wel er naartoe. De Breestraat zelf is het domein van fietsers en voetgangers. Er rijden niet veel bussen meer in de binnenstad. De bussen die er nog rijden zijn stiller en milieuvriendelijker geworden. Dit draagt beslist bij aan een schone en veilige binnenstad.

Mensen die Leiden over het water willen bezoeken, kunnen hun hart ophalen. Via de singels kunnen zij de hele stad rondvaren. De oostelijke haven is omgetoverd tot een mooie passantenhaven met daaromheen gezellige winkels, cafés en eettentjes.

Globale inspanningen richten zich op:

 • Aanleggen ringstructuur;
 • Aanleggen (hoogwaardig) openbaar vervoer;
 • Aanleggen transferia (P+R);
 • Betere fietsroutes;
 • Betere voetgangersroutes;
 • Beter gebruik van water;
 • Overig (onder andere luchtkwaliteit, P-plaatsen touringcar, vrachtverkeer).

< terug

 

Wensbeeld 5: Meer en betere parkeermogelijkheden

Het is de droom van elke automobilist: nooit meer zoeken naar een parkeerplekje in de stad. Bij de Morspoort, op de Garenmarkt, de Kaasmarkt en de Lammermarkt staan comfortabele parkeergarages. De winkelstraten liggen op loopafstand. De bezoeker kan ook gebruik maken van particuliere parkeergarages. Of van de aantrekkelijke Park and Ride-voorzieningen aan de oost- en westzijde van de stad, bij ROC Lammenschans en in de Leeuwenhoek. Vandaar is het eenvoudig met de RijnGouwelijn naar de binnenstad te komen.

De uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen is goed voor de economie. Automobilisten geven nu eenmaal veel geld uit in de binnenstad. Via een goed parkeer- en route-informatiesysteem, worden auto’s efficiënt naar vrije parkeerplaatsen geleid. Het aantal plekken in de stad wordt teruggedrongen. In het centrum op straat parkeren wordt bovendien duurder, dan de auto stallen in een parkeergarage of buiten het centrum. 

Voor fietsen is er voldoende parkeergelegenheid. Iedereen kan nu zijn fiets kwijt in bewaakte fietsenstallingen, fietsparkeerrekken in de stegen en de fietsenkelders onder het stadhuis en de V&D. Wandelaars en fietsers voelen zich weer prettig in de binnenstad.

Globale inspanningen richten zich op:

 • Meer parkeergarages en parkeerlocaties;
 • Meer Park and Ride-voorzieningen;
 • Beter parkeren in de openbare ruimte;
 • Beter afgestemde parkeertarieven;
 • Betere informatievoorziening;
 • Meer fietsenparkeerplekken bij station;
 • Meer fietsparkeerplekken in kernwinkelgebied;
 • Meer fiets na transport bij Park and Ride-voorziening;
 • Meer fietsparkeerplekken bij overige voorzieningen.

< terug

 

Wensbeeld 6: Meer en betere winkel- en horecavoorzieningen

Wat is er nu gezelliger dan winkelen en uitgaan? In Leiden kan het allebei. Er is voor elk wat wils. Shopaholics kunnen terecht in de filialen van de belangrijkste winkelketens in het Aalmarktgebied. Bovendien geven ook de  kleine, karakteristieke winkeltjes het centrum van Leiden extra ‘schwung’. De Breestraat is succesvol betrokken bij het omliggende winkelgebied. Het gebouw van ABN AMRO is erbij getrokken en de V&D is verkleind. De winkels op de hoek van de Vrouwensteeg en de Aalmarkt vormen een mooie aanvulling op het bestaande aanbod in deze historische omgeving. De verheling van winkelpanden aan de Haarlemmerstraat heeft de komst van grote winkelunits aanzienlijk vergemakkelijkt. Het karakter van de Haarlemmerstraat is verbeterd door historische winkelpuien en gevels te herstellen en uniforme gevelreclame in te voeren.

Her en der zijn gezellige restaurants om de dag af te sluiten en cafés om even op adem te komen. Op het Stationsplein en de Beestenmarkt kan de bezoeker bij mooi weer op een terrasje gaan zitten. ’s Avonds is de Beestenmarkt, samen met de Nieuwe Beestenmarkt, de plek waar jongeren uitgaan. Net als in de discotheek bij het station trouwens, of in de grote bioscoop niet ver daar vandaan. Wie meer van toneel of concerten houdt, gaat naar de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal of een van de andere culturele centra in de binnenstad. Om daarna nog een afzakkertje te nemen in één van de cafeetjes in de buurt.

Liefhebbers van culinaire hoogstandjes kunnen hun hart ophalen in de kwaliteitsrestaurants in de Pieterswijk. De komst van een nieuw hotel en een goed restaurant op Rapenburg 48 heeft de aantrekkingskracht van dit deel van de stad aanmerkelijk vergroot.

De Haven is weer tot leven gewekt. Dit komt door de hernieuwde verbinding met de Meelfabriek via een voetgangersbrug en het Ankerpark. Her en der bevinden zich nu gezellige restaurantjes en terrassen.

Globale inspanningen richten zich op:

 • Beter functionerend kernwinkelgebied A1;
 • Betere Breestraat;
 • Meer grootschalige retail;
 • Uitgebreidere retail-ontwikkeling;
 • Duidelijker horecaconcentratie locaties;
 • Meer hotels;
 • Toegevoegde horeca-organisatie.

< terug

 

Wensbeeld 7: Meer en beter aanbod van culturele activiteiten en evenementen

Het culturele leven bloeit in Leiden. Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland, een aantal topmusea van internationale allure en een rijke geschiedenis. Dit verleden probeert Leiden zo goed mogelijk voor het publiek te ontsluiten. De Leidse monumenten zijn opgeknapt en zichtbaar gemaakt in het straatbeeld. Bijvoorbeeld door informatiebordjes aan de gevels of plaquettes in het asfalt. Verwijzingen daarnaar zijn weer opgenomen in de Leidse Loper. Verder zijn monumenten vaker te bezichtigen dan op de Open Monumentendagen alleen.

De Universiteit is alom tegenwoordig. De Hortus is uitgebreid rond de Sterrenwacht en de oude kassen en gebouwen zijn gerestaureerd. De Sterrenwacht zelf, het oudste universiteitsobservatorium ter wereld, is een internationaal georiënteerd bezoekerscentrum. De faculteit der geesteswetenschappen concentreert zich aan de binnen- en buitenzijde van de Witte Singel.

De culturele sector is sterker geworden. Dankzij het Cultuurfonds is er een groter aanbod aan culturele activiteiten. Die zijn bovendien beter op elkaar afgestemd. Dat is mede te danken aan een cultuurmakelaar, die de samenwerking bevordert tussen bestaande en nieuwe culturele partners. Het bubbelt en bruist in de binnenstad van de nieuwe producties en spraakmakende of verrassende evenementen. Grote en kleine podia brengen voor elk wat wils. De Groenoordhallen zijn gesloopt. Er is een nieuw complex gekomen voor grootschalige voorstellingen, optredens en evenementen.

Op de grens van de historische binnenstad en de noordoostelijke singelrand staan verschillende ‘cultuurtempels’. Denk aan de Lakenhal, die met een Jan Wolkers-vleugel is uitgebreid. Of aan de Leidse Schouwburg, die beschikt over een tweede zaal. Verder heeft Leiden muziekcentrum De Nobel erbij gekregen. Het Scheltemacomplex heeft zijn naam en faam gevestigd in de regio en in het land. Activiteiten op het gebied van cultuureducatie worden verzorgd door BplusC. Deze organisatie is ontstaan uit de samenvoeging van verschillende kunstdisciplines. De jeugd maakt kennis met cultuur dankzij de schoolprogramma’s Cultuur & School en Museum & School.

Sterke evenementen trekken elk jaar weer veel bezoekers. Denk aan De Leidse Jazzweek, het Leids Cabaretfestival en de Sleutelfestivals, met als thema’s Kennis en Cultuur. En laten we 3 oktober niet vergeten! Het Leids Filmfestival is uitgebouwd en heeft met twee doeken een permanent onderdak gevonden in de Leidse Schouwburg. Jongeren van het ROC en van de verschillende toeristische opleidingen doen tijdens evenementen werkervaring op. Daarmee bewijzen ze niet alleen zichzelf een dienst, maar ook de stad. 

Globale inspanningen richten zich op:

 • Beter cultureel product & promotie;
 • Meer podiumkunsten;
 • Meer cultuureducatie;
 • Sterker filmaanbod;
 • Beter zicht op cultureel erfgoed/stadshistorie;   
 • Meer evenementen en congressen.

< terug

 

Wensbeeld 8: Meer en betere promotie

Leiden verleidt. Dat ervaart elke bezoeker die de stad aandoet. Eenmaal in de stad staat Leiden garant voor een reeks unieke ervaringen met inhoud. Met name op het gebied van cultuurhistorie en kennis laat Leiden een blijvende indruk achter. Een indruk die de bezoeker het vaste voornemen geeft: ik ga beslist nog eens terug naar Leiden!

Het effect dat Leiden op bezoekers heeft, wordt bereikt door een consequente promotie van de stad. Die wordt gedragen door alle partijen die daar belang bij hebben. Zo is er een hechte samenwerking tussen de partijen in het Netwerk Stadspartners. Dat bestaat onder andere uit de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, culturele instellingen en bedrijven. Het Visitor Centre Leiden vervult de rol van uitmuntend gastheer voor buitenlandse bezoekers. Ook is de kracht toegenomen van enkele specifiek op marketing gerichte partijen als:

 • Stichting Museumgroep Leiden/Musea/Uitburo;
 • Stichting Centrummanagement;
 • Stichting Leiden Congresstad;
 • Stichting Leiden Life Meets Science.

Voor velen is de webportal de sleutel tot de stad. Hier kunnen bezoekers zich oriënteren, informatie krijgen en boekingen doen. De uitstekende bewegwijzering – zowel digitaal als via borden – maakt het makkelijk om de weg te vinden en een parkeerplaats te bemachtigen. Eenmaal in de binnenstad helpt de bewegwijzering de bezoeker verder. De Leidse Loper geeft nu ook informatie over de talloze (historische) bezienswaardigheden. Dit nodigt de bezoeker uit om langer in de stad te blijven en verder door te dringen in verschillende aspecten van het Leidse leven. Informatiezuilen en -panelen helpen daarbij. Zo brengt de informatiezuil in het zojuist bezochte museum de bezoeker op het idee om te gaan lunchen in dat speciale eettentje en daarna die winkel te bezoeken met exclusieve artikelen. Kortom: bezoekers binden en boeien, daar gaat het om.

Leiden grijpt de bezoeker en laat hem niet meer los. Leidse merchandisingartikelen (t-shirts, tassen, sjaals, kalenders) houden de herinnering levend aan een onvergetelijke ervaring. “Dit doen we gauw nog eens”, denkt de bezoeker. Dankzij aantrekkelijke en betaalbare arrangementen is dat een eenvoudig en snel uitvoerbaar plan. 

Globale inspanningen richten zich op:

 • Betere promotie organisatie;
 • Ontwikkeling Visitor Centre Leiden;
 • Betere (digitale) informatievoorziening;
 • Meer promotie.

Meer weten over de inspanningen en activiteiten om de wensbeelden tot leven te wekken? Kijk dan bij De daden van de gemeente, De daden van partners en bij De verdieping.

< terug


 
 

 

 

 

 

 

 

Wensbeeld 1

wensbeeld 2

wensbeeld 3

wensbeeld 4

wensbeeld 5

wensbeeld 6

Wensbeeld 7