Working Apart Together (WAT) in 10 tips

Stel, jij wilt ook succesvol samenwerken met andere zelfstandigen. Hoe pak je dat aan? In Unit-2 hakken we al bijna negen jaar met dat bijltje. Tien tips van initiatiefnemer Eric Went. Over het belang van diversiteit, vertrouwen als basishouding en …. de meerwaarde van een geweldige koffiemachine.

Groepsfoto
Bijna alle WAT-jes verzameld bij het kerstontbijt. 

In Unit-2 werken 44 zelfstandige creatieve professionals apart of samen. Of allebei tegelijk. Working Apart Together (WAT) noemen we dat. Van het bedenken van een cross-mediale marketingcampagne tot het bouwen van een website, de productie van een magazine of het bedenken van een complexe communicatiestrategie: voor elke opdracht formeert Unit-2 een creatief team op maat. Zonder overhead, zonder dure accountmanagers, maar met maximale betrokkenheid en heel veel werkplezier. Al bijna negen jaar lang. Met heel veel werkplezier.

Tien tips

Wat is precies onze succesformule? En is dat recept reproduceerbaar? Jazeker! Hier mijn tien tips voor het starten van het meest succesvolle samenwerkingsverband van zelfstandigen ever:

  1. Zoek een adembenemend fijne ruimte

Samenwerken doe je op een plek waar je heel graag wilt zijn. Zoek een gebouw, ruimte of kantoor waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je jezelf elke dag fluitend naar binnen ziet wandelen. In een fijne omgeving, op een stimulerende locatie. Een prettige werkruimte werkt als een magneet. En is goed voor je creativiteit en werkplezier.

  1. Ga voor divers

Ga, zodra je een ruimte hebt, op zoek naar professionals die iets anders doen dan jij, of iets beter kunnen dan jij. Zorg dat iedereen die toetreedt iets toevoegt. Diversiteit maakt immers dat je elkaar kunt versterken, kunt aanvullen. Bovendien zullen opdrachtgevers sneller toehappen als jullie samen meer in huis hebben. Ga dus altijd voor divers.

  1. Weet wie je toelaat …en schets een vertrekpunt

Weet wie je zoekt. Ga in elk geval op zoek naar (genoeg) ervaren professionals die in staat zijn hun eigen bedrijf te runnen. Zij hebben namelijk bewezen bruikbare expertise en connecties. Maak duidelijk dat iedereen die voor jouw werkplek kiest, zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen onderneming. Het concept gaat hen niet redden, maar kan wel veel extra’s opleveren. Benadruk ook van begin af aan het belang van samenwerking en kennisdeling.

  1. Zorg voor massa

Ga pas van start als je minstens een handvol mensen bij elkaar hebt, maar liever nog iets meer. Dat vergroot de kans dat de schwung er meteen inkomt en de sfeer meteen naar ongekende hoogten gaat. Dat helpt namelijk altijd.

  1. Regisseer samenwerking

Samenwerken kan alleen als je genoeg van elkaar weet. Organiseer daarom allerlei (facultatieve) activiteiten die ervoor zorgen dat de professionals elkaar leren kennen: borrels, brainstormsessies, gezamenlijke trendspotdagen, thematische bijeenkomsten, theatrale uitjes, hippe dansfeesten… Breng ook regelmatig een nieuwsflits uit, met alle samenwerkingen uitgelicht. En organiseer een sessie om er eentje uit te lichten. Ga ook zoveel mogelijk samen lunchen: dan ontstaan vaak de wildste plannen.

  1. Ga oefenen

Samenwerken moet je oefenen. Zoek een geschikt project en spreek af dat jullie samen kennis, energie en tijd bij elkaar voegen om het tot een ongekend succes te maken. Kies voor een korte klap, met maximale exposure. Dat geeft namelijk energie. En vertrouwen.

  1. Stimuleer verschillen

Pas op voor template-medewerkers. Zoek steeds naar nieuwe mensen in de groep die opvallen, die verschillen, die anders denken, die de neus expres een andere kant op wijzen. Verschillen zorgen namelijk voor dynamiek, voor ontwikkeling. Het voorkomt dat je een club van de grauwe middelmaat wordt. Zorg altijd dat je de uitersten in de groep behoudt.

  1. Sluit nooit compromissen

Maak kwalitatief het verschil door bij de uitvoering van elke klus alleen met de beste partijen samen te werken. Mensen uit het netwerk, of uit de enorme schil daar omheen. Vraag maximale betrokkenheid van alle partners in de coalitie, en spreek af dat jullie elkaar tot het uiterste opstuwen. Zonder flauwe compromissen als het de kwaliteit betreft.

  1. Ga uit van vertrouwen

Spreek met elkaar af dat vertrouwen de basishouding is. Vertrouwen in het individu, in collega’s en in de kracht van gelegenheidscoalities. Vanuit dat vertrouwen kan je elkaar versterken en elkaar groter maken. Voor klanten is dat onweerstaanbaar.

  1. Kies het beste koffieapparaat

In Zweden snappen ze het al lang: een verplichte koffiepauze is goed voor de productiviteit en maakt dat mensen makkelijker samenwerken. Maar dan moet je wel koffie hebben waar je pauze voor wilt houden. Dus geen slappe ministerie-koffie, maar van echte bonen uit een apparaat dat staat als een huis. Ongelofelijk belangrijk!

Benieuwd hoe samenwerken in Unit-2 er in de praktijk uitziet? Kom dan vooral die koffie proeven!

Eric Went, intiatiefnemer Unit-2

 

 

Op de hoogte blijven?

U kunt op de hoogte blijven via ons Twitter account of door u te abonneren op onze RSS feed.

TwitterRSS