Trendspotten: met veel lalala is er ook altijd een li

Trends roepen altijd een tegentrend op: als er veel lalala klinkt, is er ook altijd een li. Dat maakt trends niet altijd helder om te spotten. Toch gingen we met Unit2 de uitdaging aan op onze jaarlijkse middag trendspotten. Dat deden we door te speuren op internet, vondsten op losse post-its te noteren, te bundelen en met elkaar te bespreken. Sigrid van Iersel beschrijft in deze blog vijf trends.

Deze vijf trends zien we op diverse fronten terug:

1. Te groot, te snel, te veel
Er is een overvloed aan informatie, spullen, keuzemogelijkheden, technologische ontwikkelingen, etc. We kunnen het amper bijhouden. Grootschaligheid heeft organisaties onpersoonlijk gemaakt. We herkennen veel oude instituties niet meer. Want waar staat een vakbond in deze tijd nog voor? In reactie hierop hebben we behoefte aan simpele dingen en vooral aan overzicht. Aan anderen die voor ons keuzes maken. Zoals The Cloakroom (link: http://thecloakroom.nl/?gclid=CIWKjKHgn8MCFcPKtAodrC8AHw), waar je je kledingkeuzes kunt uitbesteden. We zien mensen die hun spullen weggeven en hun leven minimaliseren. We breien en haken weer. We houden van handgeschreven letters en spullen van vroeger. Kortom: we hebben behoefte aan rust, eenvoud en duidelijkheid.

2. Ontruisen
We vertrouwen veel organisaties zoals pensioenfondsen en woningcorporaties niet meer. We hebben behoefte aan organisaties met zo min mogelijk schakels en daardoor ook zo min mogelijk ruis. Ontruisen dus: een interessante trend waar we als communicatieprofessionals op kunnen inspelen.

3. Moe van social media
Veel mensen haken af bij twitter, Facebook of instagram. Ze worden moe van al het negatieve dat daar gespuid wordt, de groei van de commercie (wat is betaald en wat is echt?) en het toenemende gebrek aan privacy. Of ze kennen het kunstje al, what’s next? Wat is trouwens de toegevoegde waarde van social media? Met nog meer activiteiten op Facebook of twitter kan een organisatie zich niet meer onderscheiden. Het antwoord is misschien: activiteiten die meer ‘dichtbij’ zijn: een eigen community, een eigen whatsappgroep of een combinatie van online activiteiten met offline bijeenkomsten. Trends roepen altijd een tegentrend op: als er veel lalala klinkt, is er ook altijd een li. Muziekgroepen doen nauwelijks iets op hun website, maar richten zich volledig op social media. Het aantal likes is het enige dat telt. Heb je nog wel een eigen website nodig als je zeer actief bent op social media?

4. Leuk, leuker, leukst
Leerlingen eisen vermakelijke lessen op school, anders haken ze verveeld af. En zo is het ook op veel andere terreinen: alles móet leuk, vrolijk en geweldig zijn. Ook als het eigenlijk helemaal niet leuk is. Dus de grote vraag is: hoe ver gaan we met ‘leuk’? En hoe zorgen we ervoor dat onze producten en diensten ook betekenisvol zijn?

5. Zoektocht naar echtheid
We twijfelen vaak aan echtheid. We hebben vijfhonderd Facebookvrienden, maar wie is onze echte vriend? Kun je reviews en keurmerken nog wel vertrouwen? Wat is de waarde van geld eigenlijk? En waar horen we nu echt bij? We houden van technologie, maar vinden het ook fijn om een echt gummetje vast te houden. Het is heerlijk om een grammofoonplaat te draaien zonder dat er eerst een update nodig is. We kiezen voor Doe-Het-Zelf: dan weten we dat het echt is (en het is ook een manier om rust te vinden). En we zijn gek op nostalgie: prints van vroeger, handwerken en kleurboeken voor volwassenen. Kortom: laten weten hoe ‘echt’ je bent, geeft anderen houvast. En daar hebben we meer dan ooit behoefte aan.

We gaan ons best doen om deze trends te verpakken in pakkende producten. Wil je zelf ook een trendwatcher worden? Lees dan hier hoe je dat aanpakt.

 

 

 

 

 

Volgende artikel

Vorige artikel

Op de hoogte blijven?

U kunt op de hoogte blijven via ons Twitter account of door u te abonneren op onze RSS feed.

TwitterRSS