Over risico’s, keuzes en durf

Een filmpje van onze stagiaire Marjolein! Mensen van Unit-2 vertellen wat ze vroeger wilden worden (actrice en astronaut) en wat ze hun jongere ik willen influisteren (heb geen angst, doe wat je leuk vindt). Marjolein Overdevest is derdejaars studente Media & Entertainment Management. Zij loopt tot half juli stage bij Unit-2 en Magazine on the Spot, om film-formats voor e-zines te ontwikkelen. Vijf dagen per week zit zij ‘op de Unit'. Zij maakt dus van nabij mee hoe de creatieven van Unit-2 met elkaar samenwerken. Met een frisse blik brengt zij via dit blog regelmatig verslag uit van het ‘Werken in een Netwerk’.

Onzekerheden
Keuzes maken is iets wat knap lastig kan zijn, zeker voor iemand die zo vaak twijfelt als ik. Want wat mis ik, als ik voor het ene kies? Wat als ik de veilige route neem, mis ik dan mooiere dingen die ik tegen zou komen wanneer ik een beetje risico zou nemen? Daar heb ik nog steeds het antwoord niet op, want ik maak nou eenmaal graag veilige keuzes. Nog wel. Maar mijn gevoel zegt dat ik best weleens wat risico’s mag nemen. Uit m’n comfort zone stappen. Dat heb ik al eens gedaan door een jaar lang op de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam rond te lopen. Om me vervolgens na dat jaar me te laten leiden door mijn eigen onzekerheden en toch voor een ‘normale’ opleiding te kiezen, lekker dicht bij huis. De twijfels over deze keuze namen enorm toe, doordat iedereen me vertelde dat ik eigenlijk wel stom was zó een kans te laten schieten. Maar het was een van de beste keuzes die ik gemaakt heb.

Beetje risico nemen
Op dit moment heb ik in mijn hoofd allerlei plannen, van wat ik allemaal zou kunnen doen. Deze zomer wil ik alles op orde krijgen om echt officieel aan de slag te kunnen als filmmaker. Inschrijven bij de KvK, het bouwen van een goede website, bedenken van tarieven, noem het maar op. Maar nu ik dit zo schrijf denk ik, waarom wachten tot de zomer? En is het echt zo erg dat ik mijn zaterdagbaantje heb opgezegd vanwege stage? Vast niet. Een beetje risico nemen en gewoon gaan doen wat ik zelf het leukst vind om te doen. Dat kan geen foute keuze zijn.

Durven
Ook het reizen kriebelt bij mij enorm. Wanneer leeftijdsgenoten terugkomen met verhalen uit Engeland, Duitsland of Sint-Maarten, waar ze dan een paar maanden hebben gezeten, dan ben ik intens jaloers. Echt om misselijk van te worden. Want om een of andere reden wil ik het wel, maar ik durf niet. En daarom heb ik mezelf voorgenomen om nu alvast te organiseren dat ik volgend jaar ten minste één minor in het buitenland ga doen. Want vanuit school zijn er genoeg mogelijkheden hiervoor.

Eigen weg
Als ik dus zo kijk naar mijn eigen ‘carrièrevorming’, de keuzes die ik tot nu toe gemaakt heb en de keuzes die me nog te wachten staan, dan denk ik dat onzekerheid wel een bepalende factor is geweest. Gevoed door de mening van anderen. Wat ik mezelf graag alvast wil aanleren, is dat ik adviezen wel in overweging neem, maar vooral mijn eigen weg kies. Waar ík me het best bij voel. Zelfs als anderen mij stom vinden om die kans te laten schieten of als ze vinden dat ik een risico neem.

Carrièrekeuzes op film
Voor deze aflevering van ‘Werken in een Netwerk’, heb ik me door vier Unit-2 leden laten inspireren. Wat is hun mening over en ervaring met het maken van carrièrekeuzes? Hun wijze woorden zijn te horen en te zien in het volgende filmpje. Veel kijkplezier en tot de volgende keer!

Op de hoogte blijven?

U kunt op de hoogte blijven via ons Twitter account of door u te abonneren op onze RSS feed.

TwitterRSS