Ondernemerschap: dromen of doen?

Wat is eigenlijk de droombaan van Marjolein? Heeft haar stage bij Unit-2 haar toekomstplannen beïnvloedt? Om haar ideeën te toetsen interviewt ze twee ondernemende dames van Unit-2. Is het plaatje van het ondernemerschap ook echt zo mooi als het klinkt?

Marjolein Overdevest is derdejaars studente Media & Entertainment Management. Zij loopt tot half juli stage bij Unit-2 en zal onder andere voor Magazine on the Spot werken, om film-formats voor e-zines te ontwikkelen. Vijf dagen per week zit zij ‘op de Unit’. Zij maakt dus van nabij mee hoe de creatieven van Unit-2 met elkaar samenwerken. Met een frisse blik brengt zij via dit blog regelmatig verslag uit van het ‘Werken in een Netwerk’.

Droombaan
Als je me jaren terug had gevraagd wat ik zou willen worden later, dan had ik geantwoord; ‘filmmaker’. Al van kleins af aan wist ik dat ik later films zou gaan maken en ik kon me dan ook geen andere baan voorstellen waar ik me goed bij zou voelen. Nog steeds niet trouwens. Maar stiekem wist ik niet wat mijn droombaan verder kon inhouden, want banen in de filmwereld zijn er in alle soorten en maten.

Eigen ding doen
Een tijdje dacht ik dat ik in dienst bij een groot bedrijf speelfilms zou maken en dat ik dan de productie of regie zou doen. Maar eenmaal op de Filmacademie waar ik een jaartje heb rondgehuppeld, leerde ik een heleboel. Bijvoorbeeld dat ik veel te eigenwijs ben en graag mijn eigen ding doe. En dat op de set van een fictiefilm het stressvol en gezellig kan zijn (erg interessante combinatie), maar dat ik mezelf in de toekomst niet snel nog eens in zo’n situatie zie. Nee, laat mij maar documentaire maken en dan het liefst projecten waarbij ik de touwtjes in handen heb. “Productie én regie? Laat mij dat maar doen! Camera? Ja, dat zal ik ook wel doen. Oh en de montage doe ik dan toch liever ook wel zelf!”

Ondernemen
Mijn moeder is al meer dan 25 jaar ondernemer geweest en ik heb dus bij haar het een en ander kunnen afkijken. Het is eigenlijk stom dat ik nooit eerder heb gedacht aan ondernemen, puur omdat ik niet wist dat het ondernemen eigenlijk wel met álles te combineren is. Dus ook met filmmaken. Nu ik stage loop bij Unit-2 zie ik dagelijks de voordelen van het ondernemerschap. De flexibele tijden, het gebruik maken van connecties en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Nu weet ik het zeker, dat wil ik ook!

Ervaren ondernemers
Vandaag wil ik mijn blog afsluiten met een filmpje waarvoor ik twee leuke en interessante Unit-2 leden heb geïnterviewd. Wat was voor hun de reden om te gaan ondernemen en wat beschouwen zij als hun grootste succes? Niki Koutouras en Sanneke Fisser vertellen hun verhaal.

Op de hoogte blijven?

U kunt op de hoogte blijven via ons Twitter account of door u te abonneren op onze RSS feed.

TwitterRSS