A little touch of red

Via het magazijn en een trapje leidde een medewerker van de C1000-supermarkt in Leiderdorp ons naar een ondergrondse kamer. Dit was het kantoor van ondernemer Peter de Jong, bestuurslid van de Ondernemersvereniging C1000. Met alle redacteuren van Unit 2 uit Leiden pasten we er nèt in. Zo waren we in november 2012 getuige van de ondertekening van het contract om een boek te maken over de ruim 400 zelfstandige ondernemers van de supermarktketen.

De overname van C1000 door Jumbo in november 2011 had veel emoties losgemaakt onder de ondernemers. Hun verbondenheid met hun formule moest worden vastgelegd in een boek, zodat een bijzonder hoofdstuk uit de Nederlandse supermarktgeschiedenis bewaard zou blijven. Geen ‘gewoon’ boek, maar een ode aan de zelfstandige C1000-ondernemer, luidde de opdracht.
We namen contact op met alle winkeliers om te luisteren naar hun meest bijzondere acties, leukste momenten en gedenkwaardigste herinneringen. Als ik bij ondernemers op bezoek kwam, dan trof ik soortgelijke werkkamers aan als bij Peter de Jong. Soms boven de winkel of beneden, maar altijd ergens weggestopt. Kleine kantoortjes, zonder designspullen of andere fratsen. En altijd trof ik mannen met kwajongensverhalen. Ogen die begonnen te stralen als ze vertelden over de streken die ze uitgehaald hadden, meestal om de grote concurrent Albert Heijn te slim af te zijn.

c1000 ondeugend

We maakten een prachtig boek met 500 pagina’s vol foto’s en verhalen om de ziel van het C1000-ondernemerschap te vangen. Nadat de laatste teksten geschreven waren, werd het tijd om na te denken over de boekpresentatie. Daar maken we een mooi feest van, zei Peter de Jong meteen. Zijn bestuursgenoten knikten enthousiast. En zo gebeurde het. Op 21 november waren we met een Unit-2-delegatie samen met dik 400 C1000-ondernemers te gast in Studio 21 op het Hilversumse Mediapark. Dresscode: feestelijk met een ‘little touch of red’. Dat hadden de ondernemers vast vaker gedaan: overal rode pochetten, sokken, stropdassen en schoenen.
Die avond ging het showballet aan de zwier met winkelwagentjes en C1000-boodschappentassen. De gasten klapten uitbundig mee met de opzwepende muziek. Niet om afscheid te nemen – op dit moment zijn er nog steeds 200 C1000-winkels – maar om het zelfstandig ondernemerschap te vieren.
Na afloop van het wervelende feest kregen alle ondernemers het boek uitgereikt. 2865 gram per boek: de dames achter de boekenbalie hadden een zware avond.
Door de lange gangen in het studiocomplex verlieten de ondernemers de zaal, op weg naar buiten. Met verhalen in hun hart en een dik boek vol verhalen onder de arm.
Zelf bleef ik overdonderd achter, beduusd over zoveel trots C1000-bloed dat nog steeds door de aderen vloeit bij deze ondernemers. Het heeft ons ook te pakken gekregen, dat C1000-gevoel. A little touch of red.

Sigrid van Iersel

Boekgegevens:
Het boek C1000 – Afscheid van een formule is gemaakt in opdracht van Vereniging C1000 in een oplage van 7500 stuks.
De makers van het boek zijn creatieve zelfstandige professionals, verenigd in Unit 2 Leiden. Het kernteam voor het concept en de productie van het boek bestond uit Eric Went (concept en eindredactie), Margreet Steiner (eindredactie en coördinatie), Nanda Alderliefste (art direction), Brenda de Graaf (grafische vormgeving) en Sigrid van Iersel (auteur). Vanuit de Vereniging C1000 vormden twee ondernemers en de manager Verenigingszaken de redactiecommissie.
Er is nog een beperkt aantal boeken beschikbaar, dat besteld kan worden via de Vereniging C1000. De prijs van het boek is 40 euro.

Volgende artikel

Op de hoogte blijven?

U kunt op de hoogte blijven via ons Twitter account of door u te abonneren op onze RSS feed.

TwitterRSS